Kitap Okuma Teknikleri – Kitap Okuma Alışkanlığı

Yazıya başlamadan önce ilginç bir bilgi vereyim: UNESCO’nun yayınladığı bir rapora göre kitap okuma oranları sıralamasında Türkiye 86. sırada.  TÜİK’e göre ise Türkiye’de kitap, ihtiyaç listesinin 235’inci sırasında yer alıyor. [↵]

Bu yazımda kitap okuma teknikleri, çapraz okuma yöntemi nedir, verimli kitap okuma tekniklerinden bahsedeceğim…

Kitap Okuma Teknikleri Nelerdir?

Kitap okuma teknikleri olarak hızlı okuma var, göz gezdirme var birçok teknik var ama bunların arasında en iyisi şu demek yanlış olur. Verimli kitap okuma yöntemi insanın kendinde hangisinin daha öğretici olduğunu keşfetmesidir. Ben kitap okumadan önce şunu uyguluyorum;

Sayfaları tek tek göz gezdirerek baştan sonra çeviriyorum. Sonra tekrar sayfaları tersten göz gezdirerek sondan başa çeviriyorum. Bunun faydası Fotografik hafıza yani zihnimizin görsel belleğine kayıt ediliyor olması. İnsanın bilinç altı çok güçlü.

Kitap Okuma Alışkanlığı

Bir bireyin kitap okuma alışkanlığı kazanması için benim önerilerim şunlar;

    • Kısa romanlar ile başlamalı önerim; Dostoyevski –  Beyaz Geceler 
    • Kendine bir rutin belirlemeli mesela günde 10 dakika okuyacağım.
    • Kitap her zaman yanında olmalı, mesela can yayınların mini kitapları var hem çok tatlı hem de cebinize koyup dışarı çıkabiliyorsunuz.

Kitap Okumanın Faydaları

Burada size satırlarca kitap okumanın faydalarını yazabilirim ama sevdiğim bir yazar olan Ahmet Ümit kitap okumanın faydalarını çok güzel açıklamış;

Ahmet Ümit’in yorumu; Öteki canlılarla nasıl iletişim kuracağım. Nasıl başarılı olacağım, nasıl mutlu olabilirim. Bu sorulara ulaşmanın birkaç yolu var. Bir tanesi deneyerek, yaşayarak öğrenirsin. Ama eğer siz edebi eserleri okursanız, kitaplarda işlenilen psikoloji, aile, yaşam ile ilgili bilgilere önceden ulaşmış olursunuz. Dolayısıyla hem insanı doğru tanırsınız hem hayatı doğru tanırsınız, hem doğayı doğru tanırsınız.Ve bu bilgilerle beraber hayata atıldığınızda hayatınızda problemler, sorunlar çıktığında yaşarken bir takım olaylarla karşılaştığınızda çözüm üretmeniz çok daha kolay olacaktır. Kitap okuyarak empati kurmayı, başkası yerine düşünmeyi öğrenirsiniz. İnsanın ruhunu beslemesi için edebiyat kitabı okuması gereklidir.

Kitap Okumak İle İlgili Sözler

“Kitaplar da dostlar gibi az, fakat iyi seçilmiş olmalıdırlar.”

“Kitapsız büyüyen çocuk, susuz büyüyen ağaca benzer.”

“Dünyayı yöneten  kalem  mürekkep ve kâğıttır.” Jonathan Swift

“Kitapları seviyor musunuz öyleyse hayatınız boyunca mutlu olacaksınız demektir.” Jules Chore

Kitap Okuma Motivasyonu – Kitabı Yarım Bırakmak

Hepimizin bir kitabı yarım bıraktığı olmuştur. Bu insanın içinde bir başarısızlık hissi oluşturur ve özgüveninizde azalmaya sebep olur.

Tabi kitabı yarım bırakmanızda gerekli sebepler olabilir; kitap kalitesiz bir yayınevi tarafından basılmıştır; özet kitaptır, çevirisi kötüdür.

Bazen bir kitabı ilgi alanımız dışında olduğu için veya hayatımızın o döneminde bize dikkat çekici gelmediği için yarım bırakabiliriz.

Onun için kitap seçmeden önce “bu kitabı neden okuyorum veya bu kitaptan ne öğreneceğim ” diye kendinize sormalısınız.

Çünkü beyin karşılığı olan bir şeyi öğrenmek ister hafızaya kayıt eder.

Kitap Okuma

Bilgiyi hafızama kayıt etmek için okuduklarım hakkında kendime şu soruyu soruyorum ” burada neyi anlatmak istiyor, vermeye çalıştığı mesaj nedir?”

Kitabı okurken önemli yerleri not defterime kitaptaki cümle gibi yazmıyorum onu kendi hatırlayacağım şekilde özet bir cümle ile yazıyorum.

Bu hem o cümleyi daha iyi düşünmemi kavramamı sağlıyor, hem de üretken olmamı destekliyor.

Youtube’da videoların altında çok klasik bir cümle vardır; ” şarkıyı dinlerken yorumları okuyanlar vb.” bunun sebebi yaşadığımız bu yüzyılda insanların kendi düşünceleri oluşturmadan hatta düşünmekle kendi fikrini ortaya çıkartmak yerinde yorumlarda onun yerine düşünmüş ona en mantıklı gelen yorumu okuyup bulması ve beğenmesi Tabiri caizse likelamasıdır.

Çağımızın sorunu benim fikrim budur hazır olanı istemek… Bazen bende bunu yaparken kendimi buluyorum, illa ki hepimiz bunu yaparız ama önemli olan bunu yapmamızın farkındalığında olmak.

İnsanın kitap okurken karşısına çıkan engellerde var bunlardan bazıları; okurken aklınıza başka biri işin gelmesi, telefonunuzun çalması, uykunuzun gelmesi gibi.

Hayatımızdaki çoğu şey alışkanlıklarla bağlantılıdır. Bunu aşmak için kendimi kitap okuma moduna geçiririm önce bir klasik müzik açıp zihnimi dinlendirip, sonra telefonumu sessize alırım.

Okurken verim almak için gerçekli koşulları yaratırım. Mesela otobüste ineceğim durağı kaçıracağım korkusuyla kitap okumak yerine sesli kitap dinlemeyi tercih ediyorum.

 

Bu yazıyı yazarken başarılı tarihçilerin ve başarılı insanların kitap okurken uyguladıkları yöntemleri araştırdım ve hem yeni yöntemler öğrenmiş oldum hem de bunları sizlerle paylaşma fırsatı yakaladım.

Nevzat Tarhan’ın  Verimli Kitap Okuma Önerisi

[su_highlight]Prof. Dr. Nevzat Tarhan bazı kitapların daha iyi anlaşılması için iki üç kez okunması gerekiyor der. ilk okumanızda sarı fosforlu kalem kullanıyorsanız, ikinci okumanızda yeşil renk kullanın böylelikle o kitaba ihtiyacınız olduğunda geri dönüp o kitaba baktığınızda hem sıfırdan başlamak zorunda kalmamış hem de kitaptan çıkardığınız mesajları daha iyi anlamış olursunuz.[/su_highlight]Videonun linkine buradan ulaşabilirsiniz.

 

Çapraz Okuma İlber Ortaylı

Çapraz Okuma Nedir? Çapraz Okuma Tekniği

Doğru bilgiye erişmek için ilgilendiğiniz konu ile ilgili farkı kaynaklardan okumak.

Çapraz Okuma Faydaları

Farklı kaynaklardan okuduğunuz için konuya şüpheci yaklaşarak kaliteli bilgiye erişmiş oluyorsunuz.

Çapraz Okuma – İlber Ortaylı

[su_highlight background=”#f5a6a6″]İlber Ortaylı buradaki videoda Gazeteci Fatih Altay’lının etkili kitap okuma yönetimi nedir sorusuna çapraz okumayı öneriyor yani bir bilgiyi öğrenirken iki üç farklı kaynaktan okuyun hem kitaplardaki tutarsızlıkları yanlışlıkları ortaya çıkarmış olursunuz hem de daha akılda kalıcı şekilde öğrenmiş olursunuz ve bu konuda bilgili kişilerle sohbet edin diyor.[/su_highlight] Bende şunu ekleyeyim mesela instagram’da merak ettiğiniz şeyleri sorabileceğiniz dm’den mesaj atabileceğiniz birçok bilgili insan var.

Kaynakça: https://medium.com/dili-turkce-in-turkish/okumak-ve-%C3%A7apraz-okuma-y%C3%B6ntemi-hakk%C4%B1nda-birka%C3%A7-%C5%9Fey-4ec166d1058f

Paylaş:

3 yanıt

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir